spacer
spacer

ETUSIVU
PERINNE
JULKAISUJA
ARKISTO
TERVA
TERVAN KÄYTTÖ
TERVAN MYYNTI
MATKAILU
TUOTTEET
TAPAHTUMAT
SANONTOJA:
Työ on kuin tervan juontia.
ETUSIVU arrow PERINNE arrow TERVAVENE

TERVAVENE
 



KAINUULAINEN TERVAVENE "PALTAMO"
Samuli Paulaharju kirjoittaa kirjassaan Kainuun mailta:
"Se on omituinen vene, pitkä ja kapea suikelo, joka ylpeänä nostaa pitkää nokkaansa ja kopeana kohottaa peräpuoltaan. Joki ja terva, kuohuvat kosket ja ukkojen äly ovat sen yhdessä keksineet ja kehittäneet."




Image
Paltamon tervaveneiden kastajaistilaisuus vuonna 1995 © Melalahden kyläyhdistys ry, Paltamo

YLEISTÄ
Oulujoen vesistössä tervaa kuljetettiin pitkällä jokiveneellä, jota kutsuttiin myös nimellä "Paltamo". Vene on kehittynyt kainuulaisesta soutuveneestä ja sitä on valmistettu ainakin 1600-luvun loppupuolelta. Alkuaikoina veneet olivat 7-9 m pitkiä, joihin mahtui kymmenkunta tynnyriä. Myöhemmin vene kasvoi lopullisiin mittoihinsa 11- 15 m pitkäksi ja n. 25 tynnyriä kantavaksi veneeksi, jolla yleensä kaksi soutajaa ja perämies veivät tervalastinsa Ouluun. Veneen keulanousu (haonnousema 1:5) teki veneestä pintaan pyrkivän ja mahdollisti raskaankin lastin kuljettamisen. Veneen varustuksiin kuului myös purje joka sopivilla tuulilla auttoi järvien ylityksissä. Purjeella etenevää tervavenettä kutsuttiin "tervahanheksi", joita mm. Akseli Gallen-Kallela on kuvannut Vuokatti- taulussaan. Myös kreivi Louis Sparre on kuvannut kainuulaista tervavenettä piirroksissaan.

Image
Tervaveneen pienoismalli © Kainuun maaseutukeskus, Tervaprojekti

MITAT
pituus 11 - 15 metriä
leveys n. 120 cm
syvyys 50 - 60 cm
paino täydessä lastissa n. 4000 kg

MATERIAALI
Emäpuu kuusta tai joskus mäntyä. Laitalaudat mäntyä tai joskus kuusta, 3 kpl puolellaan, joiden lisäksi korokelaidat varpeet ja tervaamattomat räpeet. Kaaret (20-30 kpl) näreestä. Hankaimet koivua.   

 
   

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ProAgria Kainuu | Esa Heikkinen | e.heikkinen@kajaani.net | Kirjaudu
spacer